Schrijven in Oxford

Op het moment ben ik er een paar dagen tussenuit om te schrijven in Oxford, UK. Ik werk aan mijn nieuwe roman, waar ik nog niet zoveel over kan zeggen, behalve dat het een kruising lijkt te worden tussen A Secret History en The Talented Mr. Ripley, maar dan in een moderne setting. Een deel van de roman zal zich afspelen in Oxford, en daarom wilde ik wat veldwerk doen.

Ik heb de trein genomen vanaf Amsterdam en was binnen een paar uur in het bruisende centrum van Oxford. Een magisch mooie studentenstad, dat meer colleges en universiteiten lijkt te hebben dan cafés. Een aantal scenes uit Harry Potter zijn er opgenomen, en na vijf minuten wandelen begrijp je waarom: de hele stad ziet eruit als Zweinstein. Wat een luxe om mezelf onder te dompelen in deze omgeving, tussen het schrijven door.

Op dag 1 heb ik Rebecca van Daphne Du Maurier geluisterd op Storytel terwijl ik door een prachtig park aan de rand van Oxford banjerde. Een klassiek mystery verhaal dat perfect paste bij het herfstige weer en gotische gebouwen op de achtergrond. In de middag heb ik geschreven in het schattige schrijfkamertje in de Airbnb waar ik verblijf (zie de foto onderaan) en heb ik verder gelezen in Bunny van Mona Awad. Een controversieel boek, maar ik kan vooral de vlotte schrijfstijl en het bizarre plot wel waarderen.

Zeker aan te raden om een keer naar Oxford af te reizen, zeker als je (zoals ik) een liefhebber bent van klassieke architectuur en boeken. Veel van de prestigieuze musea en universiteiten zijn gratis te bezoeken, en je kunt urenlang rondstruinen in de vele (tweedehands)boekwinkels en bibliotheken die Oxford rijk is.