Follow Us

Copyright 2014 Brand Exponents All Rights Reserved

[Disclaimer: Gepubliceerd op Mindshakes.nl in 2017. Helaas is Mindshakes failliet verklaard in 2018 en zijn alle online publicaties verloren gegaan. Hieronder de ongeredigeerde versie.] 

De verontrustende verjonging in de modellenwereld
‘De meisjes, in sommige gevallen niet ouder dan 12 jaar, worden door scouts uit arme gebieden gehaald en direct een contract onder hun neus geschoven’.

Voor veel meisjes is het een droom om model te worden. Dat slechts een nihil percentage daarvan het daadwerkelijk zover schopt is geen geheim. De modellenwereld is keihard;  bureaus stellen strenge eisen aan maten, lengte en vetpercentages, en daar komt nog bij dat de concurrentie moordend is. Bovendien is modellenwerk is zwaar, en geldt er een beperkte houdbaarheidsdatum in de branche.    

Daarom wordt er op websites van casting- en modellenbureaus het advies gegeven zo jong mogelijk te beginnen. In de mode-industrie ben je immers al (te) oud wanneer je tegen de dertig aan tikt. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel meisjes die de potentie hebben het te maken als model  zich al op minderjarige leeftijd intekenen bij een casting- of modellenbureau. Daarmee is  een trend ontstaan waarin modellen steeds vroeger het vak instappen.  Scouts rekruteren nog maar zelden modellen van 16 of ouder. Anno 2016 worden potentiele kandidaten van tussen de 10 en 14 jaar opgespoord zodat ze kunnen worden ‘gereserveerd’ door modellenbureaus.  

Uitbuiting
in 2010 verscheen de controversiële documentaire Girl Model. Daarin is te zien hoe het dertienjarige meisje Nadya door een modellenbureau wordt uitgebuit en uitgespuugd. Het meisje wordt weggestopt in een klein appartementje en het bureau liegt herhaaldelijk over haar leeftijd. Uiteindelijk raakt Nadya bevriend met een Russisch model, maar die wordt al snel naar huis wordt gestuurd met een schuld van +- 2000 dollar, omdat ze een centimeter gegroeid is, en daarmee haar contract heeft geschonden. De documentaire geeft een verontrustend beeld van de internationale modellenindustrie en de manier waarop het jonge meisjes exploiteert. De meisjes, in sommige gevallen niet ouder dan 12 jaar, worden door scouts uit arme gebieden gehaald en direct een contract onder hun neus geschoven. Slechts een enkeling maakt het als succesvol model. De rest keert met schulden of psychologische problemen terug naar huis.


Een screenshot uit de verontrustende documentaire ‘Girl Model’. Eigendom van Argot Pictures. 

Vijf jaar na het verschijnen van Girl Model zijn de problemen die er in de documentaire worden aangekaart nog verre van opgelost. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het project ‘Runway Injustice’, waarmee de CNN momenteel aan werkt.. Aan de hand van vijf artikelen wordt er onderzoek gedaan van de manier waarop de modellenindustrie jonge en kwetsbare meisjes exploiteert.

Het Vogue Paris schandaal
De verjongingstrend  in de industrie is al enige tijd gaande. Zo creëerde Vogue Paris in 2005 internationale controverse toen ze het (destijds) tienjarige model Thylane Lena-Rose Blondeau op de cover van hun Magazine plaatste. De cover, waarin Thylane vol in de make up zwoel in de camera kijkt – richtte de spotlights op de mode industrie en de manier waarop deze jonge meisjes seksualiseert. Na het schandaal bood Vogue haar excuses aan en beloofde nooit meer  modellen onder de 16 jaar in te huren. 


Thylane Lena-Rose Blondeau zorgde voor internationale controverse toen ze op tienjarige leeftijd in de Franse Vogue verscheen. Eigendom van Vogue. 

Een aantal prominente designers en modellenbureaus volgden het voorbeeld. Maar nog datzelfde jaar bleek dat de belofte door meerdere bedrijven werd gebroken. Zo ontstond er controverse toen het jonge model Ondria Hardin op de Cover van de Chinese Vogue verscheen. Toen journalisten vragen stelde aan het modellenbureau Ford, claimde het bedrijf dat Hardin 16 was ten tijde van de shoot, maar een bevestiging van haar geboortedatum werd niet gegeven. Ook Marc Jacobs deed stof opwaaien toen bleek dat het merk de leeftijdslimiet negeerde door 14 jarige catwalk modellen in te zetten tijdens shows.  

Dit jaar bewijst het tienjarige model Kristina Pimenova dat er niets is veranderd. In februari tekende ze een contract bij een groot modellenbureau uit Los Angeles. Het bureau claimt hiermee het meisje, om haar in te kunnen zetten voor toekomstige projecten. Nadat de media berichtgaven over het piepjonge model kreeg haar moeder een golf van kritiek te verduren. In de reacties verontwaardigden mensen zich over het handelen van de moeder, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het ‘succes’ van haar dochtertje. Een meisje van 10 krijgt immers niet op eigen houtje een Instagram account met meer dan 1,6 miljoen volgers (link: https://www.instagram.com/kristinapimenova2005/)Een Instagram-foto van de tienjarige Kristina Pimenova, die recentelijk een contract tekende bij L.A Models. 

Hoewel je kunt stellen dat de Russische Kristina een kans heeft gekregen om uit een arm milieu te ontsnappen  ziet haar toekomst er niet per definitie rooskleurig uit. Alleen de tijd zal leren of het kindermodel het volhoudt terwijl ze wordt klaargestoomd voor de harde modellenwereld, en voor hoelang. Zelfs  als er aan alle wetten en richtlijnen wordt voldaan kan niet voorkomen worden dat het meisje wordt opgezogen in een wereld waarin uiterlijk en  seksualiteit zwaarder wegen dan de behoeftes van het kind.

Model Alliance
Gelukkig zijn er instanties die strijden voor de rechten van jonge modellen. Sara Ziff richtte de stichting Model Alliance op, om jonge modellen te behoeden voor de omstandigheden waar ze zelf onder heeft geleden toen ze op minderjarige leeftijd werkte als model.  De Model Alliance pleit voor handhaving van de bestaande kinderarbeid- en contract wetten en bevordert transparantie in de financiële kant van het werk. Daarnaast houdt de non profit organisatie in de gaten of de werkomgeving van (jonge) modellen zowel fysiek als mentaal veilig is, en geeft het advies in gevallen van seksuele intimidatie. In 2013 zorgde de instantie ervoor dat de werkuren voor minderjarige modellen werkzaam in New York werden verkort en hun arbeidsvoorwaarden en opleidingseisen werden verscherpt.


Een veertienjarig Israëlisch model zorgde voor opschudding toen ze de Fashion Week Paris 2016 opende voor Dior. Fotograaf onbekend. 

De Model Alliance zet mooie stappen, maar toch conformeren dergelijke instanties zich naar de trend. De doorvoeringen hebben weliswaar een positieve invloed op de werkomstandigheden van minderjarige modellen, maar ze helpen niet om de oorsprong van het probleem een halt toe te roepen. Ondanks de inspanningen van organisaties als Model Alliance blijft de modellenwereld verjongen, en word het seksualiseren van minderjarige meisjes daarmee steeds normaler. Om dat te veranderen zijn fundamentele veranderingen nodig.

Hiervoor zouden zowel de grote merken, casting- en modellenbureaus  alsmede overheden de handen ineen moeten slaan om de verjonging in de modellenindustrie tegen te gaan. Loze beloftes moeten worden vervangen door internationale verdragen en wetten, die het rekruteren en uitbuiten van minderjarige modellen tegengaan.  Het is belachelijk dat minderjarige meisjes over de hele wereld worden gepresenteerd als vrouwen op websites en in magazines. Daarmee wordt ons verwrongen beeld van schoonheid nog verder schade toegebracht en bovendien moeten minderjarigen worden beschermd tegen de gevaren van de modellenindustrie. Ten slotte zou een kind boven alles toch gewoon een kind moeten kunnen zijn.